İçeriğe geç

Yer Olmadığına Dair Karar Ne Demek

Soruşturmaya yer olmadığına dair karar ne demek?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 158/6. maddesinde şöyle denilmektedir: “İhbar ve şikâyete konu fiilin suç teşkil etmediği açık ise, soruşturmaya gerek olmaksızın veya ihbar ve şikâyet soyut ve genel nitelikte ise soruşturmaya gerek olmadığına karar verilir.”

Karar verilmesine yer olmadığına dair karar ne demek?

“Karar verilmesine gerek olmadığına dair karar”, CMK m. 223, bir hüküm değil, davanın sonuçsuz kalması halinde hukuk yargılamasında verilebilecek kararlardan biridir. Ceza yargılaması açıldıktan sonra mahkeme CMK m. 223’e göre karar verirse, yargılamayı sonlandıran bir hüküm gerekir.

Kovuşturmaya yer olmadigina ne demek?

Kovuşturmaya yer olmadığı tespiti, kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli şüphenin oluşmadığı veya kovuşturma ihtimalinin bulunmadığı hâllerde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma evresi sonunda verilen bir karardır.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar sicile işler mi?

Takipsizlik kararı tutanağa kaydedilmez. Çünkü bu karar, suçu işlemediğinize veya yeterli delil bulunmadığına dair bir karardır. Cumhuriyet savcısı tarafından verilir. Takip aşaması henüz başlamamıştır.

Savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı verebilir mi?

Örneğin, savcı, önce ifadeleri almadan dosyaya dayanarak kovuşturma yapılmaması yönünde karar veremez. Kararda ayrıca, sunduğunuz delillerin neden yetersiz olduğuna dair bir gerekçe de bulunmalıdır. Ayrıca, sağlayabileceğiniz deliller dışında, toplamanız gereken delillerin toplanmaması da itiraz için bir sebeptir.

Soruşturmanın bittiğini nasıl anlarız?

Soruşturma evresi, Cumhuriyet savcısının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının kesinleşmesi veya iddianamenin yetkili mahkemece kabul edilmesiyle tamamlanır.

Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar sicile işler mi?

Gerekçe kusuru ortaya koymuyorsa karar kayda alınmaz. Kayıt altına alınmadığı için sabıka kaydında da görünmez. Bu nedenle kamu hizmetine engel teşkil etmez.

Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar nedir, ne durumlarında verilir?

Ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar, 5271 sayılı CMK’nın 223/3-4 maddesinde düzenlenmiştir. Ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar, bir beraat değil, fiil suç oluştursa bile failin belirli nedenlerle cezalandırılmaması sonucunu doğuran kesin bir karardır.

Karar verilmesine yer olmadığı kararı İstinafa tabi mi?

286/2-e). İlk derece mahkemesinin davanın reddine, ceza verilmemesine, güvenlik tedbirine veya istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararlarına karşı verilen İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m. 286/2-e).

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar güvenlik soruşturmasını etkiler mi?

Bu karar kamu hizmetine engel teşkil etmez çünkü bireyin suç işlediğine dair kesin bir kanıt yoktur ve masumiyet karinesi ve bireyin zarar görmeme hakkıyla tutarlı kesin bir karar yoktur. Bu nedenle, kovuşturma yapılmaması kararı – kovuşturmaya gerek olmadığı kararı – kamu hizmetine engel teşkil etmez.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararı uyapta görünür mü?

Not: UYAP’tan takipsizlik kararı talep etme hakkı yalnızca UYAP’a kayıtlı dosyalar için mümkündür.

Takipsizlik kararı kaç ayda verilir?

Ancak kişi bu beş yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlemezse KYOK kararı yani kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen durumlardan biri de mağdurun davadan vazgeçmesidir.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar e-devlette görünür mü?

Takipsizlik kararı e-devlette görünür mü? Takipsizlik kararı, bir ceza davasının soruşturma aşamasında verilir ve yetkililerin kişiyi suçla suçlamamaya karar verdiği anlamına gelir. Takipsizlik kararı e-devlette görünür mü? Karar e-devlet sisteminde görünmeyebilir.

Savcı dosyayı kapatabilir mi?

KYOK kararı: yeterli şüphenin olmaması KYOK kararı sırasında yeterli şüphe yoksa, savcı davayı kapatmaya karar verebilir. Savcı bir suç işlendiğine dair bilgi alırsa, kendi inisiyatifiyle veya şikayet gerektiren suçlarda rapora dayanarak bir soruşturma başlatır.

Takipsizlik kararına itiraz edilirse ne olur?

Kovuşturmaya yer olmadığı kararı (KYOK), itiraz edilmediği takdirde kararın tebliğinden, itiraz edilmiş ise sulh ceza mahkemesince itiraz talebinin reddedilmesinden itibaren iki hafta sonra kesinleşir.

Hakkımızda soruşturma olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Hakkınızda bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sorumlu savcılıktan öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, tanık olarak çağrıldığınızda veya size bildirim yapıldığında soruşturma hakkında bilgilendirilebilirsiniz. İşlemleri bir avukat yardımıyla yürütmenizin sizin için yararlı olacağına inanıyoruz.

Soruşturma sonucu verilecek kararlar nelerdir?

Soruşturma sonunda savcı, elde edilen delil ve bilgiler ışığında şüpheli hakkında şikâyette bulunulmasını uygun görürse iddianame düzenleyerek mahkemeye sunar. Deliller yetersizse veya şüphenin ortadan kalktığı sonucuna varılırsa soruşturma kapatılır ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Soruşturma sonucu nasıl öğrenilir?

UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

Soruşturma süresi ne kadardır?

Soruşturma, soruşturmacıya görevlendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tamamlanır. Soruşturma bu süre içinde tamamlanamazsa, soruşturmacı gerekçelerini belirterek ek süre isteyebilir ve Disiplin İşleri Başkanı gerekçeleri ve zamanaşımını dikkate alarak karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir