Bilirkişi raporuna kimler itiraz edebilir?
Kanunda, raporun eksik olması, belirsizlik içermesi ve itiraz sürecinde açıklığa kavuşturulacak hususlar içermesi gibi şartlar öngörülmüş olup, tarafların her ikisinin de ihbar süresi içerisinde itirazlarını dile getirme hakkı bulunmaktadır.
CMK bilirkişi raporuna itiraz süresi kaç gündür?
Yargıtay kararlarında, bir haftalık sürenin eksiklik ve belirsizliklerin giderilmesi için olduğu, bilirkişi raporuna itiraz için kanunda bir süre sınırı bulunmadığı, bu nedenle tarafların hüküm verilinceye kadar bilirkişi raporuna itiraz edebilecekleri belirtilmektedir.
Bilirkişi raporunu değiştirebilir mi?
Uzman, raporunu belirtilen süre içinde hazırlamalıdır. Ek süre verilecektir. Raporunu zamanında sunmayan uzman hemen değiştirilebilir.
Adli tıp raporuna itiraz süresi ne kadardır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 281 inci maddesinin birinci fıkrasında, bilirkişi raporuna karşı itiraz süresinin bilirkişi raporunun tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olduğu hükme bağlanmıştır.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Ücret tarifesi: Ceza mahkemeleri büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Ceza davasında bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, ceza soruşturma ve kovuşturmaları için atanan bilirkişinin görüşüne karşı istinaf başvurusunda bulunmak için bir süre öngörmemiştir. Görüşü veren savcı, hâkim veya mahkeme, tarafların istinaf başvurusunda bulunmaları için makul bir süre belirler.
Mütalaa raporu ne demek?
Bilimsel görüş nedir? Bilimsel görüş, tarafların soruşturma veya kovuşturmanın herhangi bir aşamasında soruşturma/dava konusu olan olayı aydınlatmak için alabilecekleri teknik veya bilimsel bir rapordur. Bu tür rapor için “uzman görüşü”, “uzman görüşü” vb. tanımlar da kullanılır.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Hâkim bilirkişi raporuna itirazı reddedebilir mi?
Rapor aleyhine iki haftalık yasal itiraz süresi ihlal edicidir. Taraflar iki hafta içinde rapora itiraz etmezlerse rapor taraflar için kesinleşir.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Uzmanlar kusuru değerlendiren otoriteler değildir. Bu yetki yetkili mahkemelerdedir. Madde 27’de “Uzmanların uyması gereken rehber ilkeler ve uzman raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisi dahilindedir.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Adli tıp raporu kesin delil mi?
Adli tıp kurumunun genişletilmiş bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor kesindir.
Bilirkişi raporuna istinafta itiraz edilebilir mi?
Bu süre bir zamanaşımı süresidir ve bu sürenin dolmasından sonra yapılan her türlü başvuru artık geçerli değildir. Mahkeme, bilirkişinin diskalifiye edilmesi başvurusunu dosyaya dayanarak inceler ve karar verir. Bu mahkeme kararına karşı temyiz ancak ana hükümle birlikte yapılabilir.
Bilirkişi raporuna itiraz etmeyen taraf ek rapora itiraz edebilir mi?
Tarafların bilirkişi raporuna itiraz etmeleri zorunlu değildir. Ancak bilirkişi raporu itiraz etmeyen taraf için kesindir. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre; taraflardan biri bilirkişi raporuna itiraz etmezse, bilirkişi raporuna itiraz eden taraf lehine usul hakkı doğar.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Cevap dilekçesi vermeyen taraf bilirkişi raporuna itiraz edebilir mi?
Cevap talebinde bulunmayan davalı, daha sonra ilk itirazını ileri süremez. Çünkü ilk itirazlar cevap süresi içinde cevap talebinde ileri sürülmelidir (HMK m. 117/1). Bu süre hak düşürücü bir süredir.