Borç para gönderirken açıklamaya ne yazılır?
Bir mal alışverişi yaptınız ve ona para gönderdiniz. Bununla ilgili bir açıklama yazmanız gerekiyor. Ya da birine borç verdiyseniz, borcu ödemek ve geri almak için açıklama kısmına borcu yazmanız gerekiyor.
Birine borç öderken açıklamaya ne yazılır?
Birine para gönderirken, açıklama bölümüne açık ve anlaşılır bir açıklama yazmak iyi bir fikirdir, örneğin, “borç alınan para”, “borç olarak gönderildi”, “geri ödenecek borç”. KURAL: Açıklama yapılmadan gönderilen para, borç geri ödemesi olarak kabul edilir. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden herkes iddiasını kanıtlamak zorundadır.
Açıklama kısmına ne yazılır?
Bilindiği üzere internet bankacılığı üzerinden başkasına para gönderirken paranın hangi amaçla gönderildiğini belirten bir açıklama bölümü bulunmaktadır. Kira borcumuzu bu bölüme gönderdiğimizde “Kira” şeklinde bir ifade yazıldığını varsayalım. Bu ifade ileride doğabilecek anlaşmazlıklarda da delil olarak kullanılmaktadır.
İbandan para atarken açıklama kısmına ne yazılır?
EFT işlemi yaparken; açıklama kısmının sonunda “Gönderenin IBAN numarası” mutlaka yer almalıdır.
Birine borç para verirken ne yapmalıyım?
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemezse mahkemeye gitme hakkınız vardır. Ayrıca, İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen icra takibi yoluyla da iddialarınızı ileri sürebilirsiniz. Bunun için mutlaka bir belgeye ihtiyaç yoktur.
Borcu geri öderken açıklamaya ne yazılır?
Açtığınız davada karşı taraf savunma olarak “Bana borcu vardı, borcunu bana gönderdi ve ödedi” derse, davayı kaybedersiniz çünkü ispat yükümlülüğü sizdedir. Bu nedenle, kredi verirken anlaşmaya “Bana geri ödemek için kredi veriyorum” ifadesini eklerseniz para tasarrufu sağlarsınız.
Borç verildiğinde ispat nasıl olmalı?
Bankadan ise, bir açıklama yazdınız mı? Parayı şahsen verdiyseniz, büyük bir hata yaptınız. 2022 yılı için 6.646,56 TL’nin üzerindeki para borçları yalnızca yazılı delillerle kanıtlanabilir, ancak tanıklarla kanıtlanamaz. SMS mesajları doğrudan delil değildir; teknik olarak, “delilin başlangıcı” olarak kabul edilirler.
İcra dairesine para gönderirken açıklama kısmına ne yazılır?
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak istemeniz halinde, ödemeyi yaparken açıklama kısmına alıcı bilgilerini ve dosya numarasını, adınızı ve soyadınızı (Örneğin 2017/9999 Fatih Cihan) ilgili icra dairesine (Örneğin; Ankara 55. İcra Müdürlüğü) bildirmeniz gerekmektedir.
İbana açıklama yazılmazsa ne olur?
Banka havalesi ve EFT işlemlerinde herhangi bir açıklama yapılmaması, karşı tarafa olan borcun kapatıldığı anlamına gelir.
Açıklamalı banka dekontu delil sayılır mı?
Asılsız bir banka havalesinin yazılı delilin başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. (Kaynak: Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2017/710 ve 2019/11468 sayılı kararları) Ancak açıklama niteliğinde olan banka havalesi makbuzları delil olarak kabul edilmektedir.
Gönderen kısmına ne yazılır?
Gönderen ve alıcı bilgileri nasıl yazılmalıdır? 1) Gönderenin adı, soyadı ve adresi zarfın sol üst köşesine yazılmalıdır. 2) Alıcının adı, soyadı ve adresi zarfın sağ alt köşesine yazılmalıdır.
İbana yollanan para geri alınır mı?
Transfer henüz tamamlanmadıysa, bankanız işlemi durdurabilir ve parayı geri alabilir. Alıcıyla iletişime geçin. Alıcıyla iletişime geçebilir ve paranın iadesini talep edebilirsiniz. Alıcı iadeyi kabul ederse, bankayla tekrar iletişime geçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Borç verirken açıklamaya ne yazılmalı?
Ödenmesi gereken borç. veya ödenmesi için gönderilen borç. Bunu şöyle anlatsanız daha iyi olur. Bir ödeme tarihi belirlemiş olsanız bile. şu tarihte falan filan. ödenmesi için gönderilen borç.
Bağış yaparken açıklama kısmına ne yazılır?
Banka aracılığıyla bağışta bulunursanız, açıklamaya (ödeme makbuzu) adınızı, soyadınızı, telefon numaranızı ve “Bağış Adı” bilgilerinizi ekleyin. Bağışınız bize ulaştığında bilgilendirici bir SMS almak için, açıklamaya (ödeme notu) telefon numaranızı eklemelisiniz.
IBAN açıklama kısmı neden boş bırakılır?
“Dipnot: Banka dekontuna bir beyan eklenmişse, bu dekontun yazılı delilin başlangıcı olarak kabul edilebileceğini ve tarafın bunu bir tanık aracılığıyla ispat edebileceğini belirtmeliyiz. Ayrıca banka dekontunda yer alan bilgiler nedeniyle ispat yükünün yer değiştirdiği kabul edilmektedir.”
Para transferi açıklamasına ne yazılır?
Havale veya EFT yoluyla para gönderirken, açıklama bölümünde alıcının kim olduğu ve işlemin neden yapıldığı hakkında ayrıntılı bilgiler yer almalıdır. “Bankacılık işlemlerinde doğru yazılmayan bilgiler tüketiciler için baş ağrısına neden olabilir” dedi.
Para gönderirken açıklamaya isim yazılır mı?
TC Kimlik Numarası, yabancı ise yabancı kimlik numarası ve koğuş numarası belirtilmelidir. 2) Açıklama kısmında; hükümlünün adı ve soyadı, baba adı, TC Kimlik Numarası, yabancı ise yabancı kimlik numarası ve koğuş numarası belirtilmelidir.
Açıklamalı banka dekontu delil sayılır mı?
Asılsız bir banka havalesinin yazılı delilin başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. (Kaynak: Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2017/710 ve 2019/11468 sayılı kararları) Ancak açıklama niteliğinde olan banka havalesi makbuzları delil olarak kabul edilmektedir.
Borç para vermek hangi sözleşme?
Tüketici kredisi sözleşmesinde, kredi veren, belirli bir süre için bir miktar para veya benzeri bir şeyin mülkiyetini borçluya devretmeyi; borçlu da söz konusu şeyi aynı miktar ve nitelikte geri vermeyi taahhüt eder.